ÖDEMIS MÜZESI

Kuzeyde Bozdaglar ile, güneyde Aydin Daglari arasinda uzanan Küçük Menderes Nehri'nin suladigi verimli bir ovada yer alan Ödemis'te bir müze kurulmasi fikri 1974 yilinda olusmaya baslamistir. Eski eser koleksiyoneri olan Mutahhar Basoglu'nun biri 1816 m² digeri de 956 m² olmak üzere toplam 2772 m² lik arsasini, 1975-1976 yillarinda müze binasi yapilmak üzere hazineye bagislamis ve müzenin kurulusuyla ilgili ilk tesebbüs böyle gerçeklesmistir.

Müze binasinin insaatina 1977 yilinda baslanmis, 1983 yilinda da tamamlanmistir. Ödemis Müzesi'nin yapimindan önce yöreye ait eserler Izmir Arkeoloji Müzesi ve Tire Müzesi'nde korunmaya alinmis bulunuyordu. Müzenin yapimini müteakip bu eserler her iki müzeden devir alinmistir. Diger taraftan kronolojik bütünlügü saglamak amaciyla ihtiyaç duyulan arkeolojik ve etnografik eserler ile sikke örnekleri çesitli müzelerden seçilmis ve Ödemis Müzesi'ne intikal etmistir.

Bodrum kat üzerine bir zemin kattan ibaret olan ve çadir formu verilerek yapilan müze tek bir salondan olusmaktadir. Etnografya Müzesi olarak yapilan binada mevcut etnografik malzemelerin yani sira bölgeye ait arkeolojik eserler de teshir edilmektedir. Arkeolojik seksiyonda; çogunlugu Eski Tunç Çagi'na (M.Ö. 3000), Arkaik (M.Ö. 700-480) Klasik (M.Ö. 30-M.S. 395) ve Bizans (M.S. 395-1453) çaglarina ait eserler teshir edilmektedir. Bu eserler seramikler, idoller, keski ve baltalar, agirsaklar, kandiller, bronz eserler, cam eserler, süs esyalari, pismis toprak heykelcikler, mermer heykel ve heykelciklerdir.

Arkeolojik seksiyonda ayrica Hellenistik, Roma, Bizans, Selçuk ve Osmanli Dönemlerine ait 2545 adet sikke bulunmaktadir. Etnografik seksiyonda; çogunlugu Osmanli dönemine ait çesitli silahlar, bakir ve gümüs esyalar, cam eserler, süs esyalari, el islemeleri, giysi örnekleri sergilenmektedir. Müzede Türkiye Cumhuriyeti Dönemine ait el sanatlarina iliskin örnekler de mevcuttur.

Ödemis Müzesi'nde kolleksiyoner Mutahhar Basoglu tarafindan hibe edilen bir grup arkeolojik ve etnografik eser ile birlikte satin alma yoluyla elde edilenler toplam 4458'e ulasmistir.


Adres: Ödemis/Izmir
Tel: (232) 545 11 84