Dogal yapisi

Büyük kismiyla ovalik olan Ödemis ilçe arazisinin kuzey ve güneyinde engebelere rastlanir. Ödemis ovasinin kuzeyini en yüksek tepesi 2157 m. olan Bozdaglar, güneyini ise en yüksek yeri 1646m. olan Aydin Daglari çevirir.

Akarsulari

Ilçenin en büyük akarsuyu Küçükmenderes irmagidir. Birgi, Bademli, Ilkkursun, Çomaklar, Korga, Üzümlü dereleri bu irmaga karisir. Yaz mevsiminde hem dereler, hem de irmak kurur.

Iklimi

Ödemis yöresinde Akdeniz iklimi görülür. Yazlar sicak ve kurak, kislar ilik ve yagislidir. Yagislar yagmur durumundadir. Bozdag ve Aydindaglari da yüksek yerlere kisin kar yagar. Siddetli geçen kislarda Ödemis ovasina da kar yagdigi görülmüstür. Ödemis ovasinda karayel, lodos ve poyraz rüzgarlari eser. 1994 ortalama nem orani %64’ dür.

Bitki Örtüsü

Ödemis yöresi Dogu Akdeniz flora alemine girer. Maki bitkisi yaygindir. Yörede isigi seven bitkiler egemen durumdadir. Yüksekligin az oldugu yerlerde bodur bitkilerden, yükseklerde igne yaprakli ormanlara ulasilir. Daglarda kermez mesesi, palamut mesesi, pirnal mesesi, laden, menengiç ve kestane bulunur. Alçak yerlerde hayit, zakkum, çinar, defne, mersin, delice gibi maki elamanlari görülür. Yüksek yerlerdeki kizilçam bölgenin klimaks bitkisidir. Ovada fistikçami , ceviz, incir, kavak, turnçgiller ve diger meyve agaçlari dikilmistir. Mezarliklarda selviler bulunur. Ormanlik alanlar tarim sahasi açma düsüncesiyle yer yer bozulurken, delice (yabani zeytin) agaçlari büyük oranda asilama yoluna gidilmistir. Ovanin mikroklima özelligi göstermesi çok çesitli sebze ve meyvenin yetistirilmesine neden olmaktadir.